5 dingen waar je niet aan denkt
wanneer je naar het buitenland vertrekt
Bij de voorbereiding om naar het buitenland te gaan zijn er tal van zaken waar je vooraf af al rekening mee kan houden. De taal en cultuur zijn zaken die je op voorhand al kan weten. Dat je je familie minder zal zien is er ook zo een. Het avontuur lonkt en je lijkt alles wel te overzien. De taal leer je, de cultuur is juist het avontuur en de afstand is met internet makkelijk opgelost, toch? Het is allemaal waar en voor iedereen anders. Hoe goed je je ook voorbereidt, je kan niet alles overzien, gelukkig maar.
1. Verandering
Waarschijnlijk een open deur maar ik noem het toch. Je leven verandert maar ook jij verandert sneller dan gedacht. Zoals jouw mindset en vaak ook de manier hoe je in het leven staat.
Niet alleen jij verandert maar ook vrienden en familie veranderen naarmate de tijd verstrijkt, alleen in een andere richting. De normen en waarden van ‘thuis’ en die van jou zullen steeds verder uit elkaar drijven. Je groeit uit elkaar. Dit is een normaal proces. Doordat je elkaar minder vaak ziet of spreekt maak je die verandering bij elkaar niet van dicht bij mee. Daardoor wordt de afstand groter en het begrip kleiner.
2. Verlies
Hoewel je een heleboel nieuwe zaken vindt zoals rust, avontuur, vrijheid, kennis, verlies je ook het een en ander. Zekerheid en stabiliteit zijn misschien niet een verrassing. En als je het bovenstaande hebt gelezen zal je ook misschien de hechte band met familie en vrienden verliezen. Wanneer je ver weg woont kan je er niet altijd voor iemand zijn in geval van ziekte of andere belangrijke momenten. Jij bent minder beschikbaar dus zal de band en de vertrouwdheid anders worden.
Toch het grootste verlies, is het verliezen van je oude ik. Wanneer je de stap hebt gemaakt verander je geheid. Dat kan op verschillende manieren en vlakken zijn. Maar een ding is zeker, je kan die verandering niet terugdraaien. Het kan je veel brengen maar het kan je ook onzeker maken of het gevoel geven dat jij je moet verantwoorden. Maar ook je oude omgeving kunnen moeite hebben met de nieuwe jij.
3. Terug
Eenmaal in het buitenland is de weg terug vaak veel lastiger dan wordt aangenomen. Afhankelijk van waar je woont is ‘even’ terug naar Nederland soms geen optie. Financiën, tijd en verantwoordelijkheid zijn daar vaak de oorzaak van. Financieel omdat een ticket vaak duur is, prijsstunters daargelaten. Tijd is een ding wanneer je grote afstanden moet afleggen. Verantwoordelijkheden zorgen dat je de boel niet zomaar uit je handen kan geven. Je werk, bedrijf of gezin verplichten je om thuis te blijven.
Wanneer jij je in Nederland wilt gaan vestigen is dat ook niet zo 1,2,3 gedaan.
Eenmaal uitgeschreven betekent dat er dan weer heel wat papierwerk gedaan moet worden. Huisvesting en inkomen zijn over het algemeen ook niet snel gevonden. In Nederland is het zo georganiseerd dat alles nauw met elkaar verbonden is. Het vergt dus wel wat uitzoekwerk om weer terug te kunnen.
4. Routine
De meest gehoorde reden om naar het buitenland te vertrekken is de drang naar vrijheid en verandering van omgeving. Hoe nieuw het ook is in het begin, er komt een moment dat je aan de situatie went. Het dus ook een soort van gewoon wordt. Natuurlijk zijn de omstandigheden anders en misschien ook uitdagender dan in Nederland. Toch bouwen mensen een routine op. En worden zelfs de meest uitzonderlijke omstandigheden op den duur gewoon. De kunst is om jezelf dat ook keer op keer voor te houden en te erkennen dat het uitzicht, weer, werk of situatie bijzonder is. Tijdens onze reis begon de spanning na een jaar er toch vanaf te gaan. 50 km om rijden voor een waterval leek niet meer de moeite en de dag kreeg toch ook weer dezelfde routine, we werden niet meer dagelijks verbaasd. Voor mij was dat het teken om voor even terug naar Nederland te gaan om weer de lat van verwondering lager te leggen. Been there, done that, ticked the box. omdat we nooit een t-shirt kopen.
5. Gezamenlijk
Verhuizen met je gezin of alleen met je partner kan een hele onderneming zijn. Tegelijk kan het ook de nodige zorgen geven. Gaan de kinderen wel goed op school, sluiten ze aan bij andere kinderen. Kinderen zijn over het algemeen erg flexibel en tegelijkertijd willen ze ook gewoon zijn, net als de andere kinderen. Op school kan de taal en cultuur een behoorlijk ding zijn. Bij de hele kleintjes is dat natuurlijk geen probleem maar wanneer ze ouder zijn is de kans van het gevoel van buitengesloten worden groter. Jij hebt de stap gemaakt en bent waarschijnlijk ook beter in staat om de gevolgen en toekomst beter te overzien. Maar voor kinderen is dat een stuk lastiger.
Met zijn tweeën is het een stuk makkelijker. Je kunt het plan samen uitstippelen en ieder kan zijn inbreng geven. Toch blijft er een kans dat een van de twee andere wensen of verwachtingen heeft. Of dat de situatie verandert. Geregeld kom ik mensen tegen die het plan hadden om naar het buitenland te vertrekken wanneer de kinderen volwassen zijn. Tot het moment dat de kinderen kleinkinderen krijgen. De een wil dan liever bij de kleinkinderen zijn dan naar het buitenland te vertrekken voor lange tijd. Wanneer je beiden dat gevoel hebt is het geen probleem maar wanneer het eenzijdig is dan wordt het toch een dingetje.
Zoals met alles, zijn er vele manieren om ernaar te kijken. Hang er geen waarde aan maar merk ze op. Het hoeft allemaal negatief uit te vallen. Het is goed om het je te realiseren. Wanneer je het eerder herkent zal de impact ook minder groot zijn.
Je kunt niet ontsnappen aan de verantwoordelijkheid van morgen door het vandaag te ontwijken.
- Abraham Lincoln