Ervaring maakt niet deskundig
In een zoektocht naar antwoorden op de problemen waar je mee worstelt is het fijn om met iemand te praten die hetzelfde heeft meegemaakt als jij. Door hun perspectief over te nemen, samen met de tips en tricks zou je denken dat jouw probleem ook is opgelost. Maar wat wanneer ervaring niet altijd de juiste oplossing brengt? Wat als jouw behoefte eigen regels nodig heeft? In deze blog ga ik hier dieper op in om te ontdekken of kennis inderdaad de sleutel is tot jouw succes.
Mentor of Gids?
Ervaringsdeskundigen hebben zeker toegevoegde waarde. Je krijgt vaak waardevolle inzichten en adviezen, gebaseerd op wat voor hen werkte. De ervaringen kunnen dienen als mooie inspiratiebron. Zij weten als geen ander welke uitdagingen er zijn en welke (voor)oordelen er kleven aan je worsteling. Zij zullen dan ook vaak meer als mentor het gesprek aangaan.
Beperking
De schaduwkant van ervaringsdeskundigen is dat deze vaak één kant belicht. Succes of verlies. Hierdoor is het lastig om de stelling die wordt gegeven naast je neer te leggen. Zij zullen het wel weten, immers, zij hebben het zelf meegemaakt. Toch is elke ervaring uniek. En wanneer jij je gedachten en acties alleen baseert op de ervaring van een ander dan wordt het nooit jouw ervaring. Terwijl jouw individuele behoeftes misschien heel anders zijn. Het succes of verlies van een ander hoeft niet per se te betekenen dat dit de blueprint is voor het verloop van jouw eigen avontuur.
Anders
Omdat we allemaal ons eigen referentiekader hebben zal iedereen andere waarden en normen hebben. We hebben allemaal individuele behoeftes en motivaties.
Wat voor jou werkt zal niet per definitie werken voor een ander. Ook de situatie is vaak niet 1 op 1 over te nemen. Het is dus zaak om ook de rust en tijd te nemen om de situatie en je doelen te observeren. En dan hoef je er nog helemaal niets mee te doen. Hoe fijn is dat!
Schaamte
Een ander aspect is dat wanneer jij in een gesprek merkt dat jij op een heel ander niveau zit kan het zijn dat jij jouw eigen? Ideeën niet serieus neemt en je gaat aanpassen op wat de norm lijkt.
Bijvoorbeeld. Iemand is super enthousiast over iets waar jij mee worstelt, je zou direct in een depressie kunnen schieten en schamen dat jij je zo voelt. Je voelt je dus slecht dat jij niet dezelfde enthousiasme voelt als de ander. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je denkt;” Hé als zij het kan, kan ik het ook”. Dan werkt het positief.
Wanneer we met iemand spreken die juist negatief is in het verhaal en je wilt graag leren van haar input zal je waarschijnlijk niet snel jouw positieve kant naar voren brengen. Velen willen iemand anders niet voor het hoofd stoten en dus ga je al snel mee met de negatieve kant.
Zelfreflectie en actie
Hoe verleidelijk het soms ook lijkt, het is belangrijk om naar je eigen behoefte en prioriteiten te luisteren. Zou je dan helemaal niets moeten doen met de adviezen van andere? Nee absoluut niet! In sommige gevallen is het onzin om zelf het wiel opnieuw uit te vinden, vooral met praktische tips.
Gebruik de tips en adviezen zoals je ook de Lonely Planet gebruikt. Haal er uit wat voor je werkt en wat matcht met jou persoonlijke behoeften en doelen. Maar het is met name belangrijk dat door zelfreflectie en inzichten je weet wat voor jou werkt. Het begrijpen van je eigen behoeften en doelen is de meest betrouwbare manier om een bevredigend en succesvol leven te leiden in een nieuwe omgeving. Alle externe informatie is om het plaatje compleet te krijgen. Volg je eigen weg en vertrouw op jezelf
Heb je jouw persoonlijke behoeften en doelen al helder voor ogen? Nu is het moment om actie te ondernemen! Neem een paar minuten de tijd voor zelfreflectie en schrijf op wat echt belangrijk voor je is in je leven. Deel jouw inzichten en ervaringen en stuur mij een bericht. Laten we samen bouwen aan het begrip dat ervaring slechts een deel van de puzzel is, en dat ieder van ons zijn eigen unieke reis heeft.
Elke groei is een sprong in het duister, een spontane, onopzettelijke daad zonder het voordeel van de ervaring
- Henry Miller