Het mag duidelijk zijn dat ik veel plezier haal uit het begeleiden van mensen met alledaagse, en soms minder alledaagse, obstakels die je in je leven tegenkomt. Soms loop ik tegen mijn eigen obstakels of allergie aan. In een gesprek krijg ik bepaalde woorden, die in coaching veel gebruikt worden, met veel pijn en moeite mijn mond uit. Ik weet het, het ligt aan mij, ik heb een andere relatie aan die woorden verbonden. Nu zijn er natuurlijk binnen ACT (Acceptance en Commitment Therapy) oefeningen om de gevoelens van zo’n woord te verbreken en als het ware te neutraliseren maar ik geef er in dit geval de voorkeur aan om een beter passend woord voor mijzelf te vinden. Zo is het ook met het woord “Zelfliefde”. Van dat woord krijg ik de kriebels, want wat als dat te hoog gegrepen is, waardoor de weg er naartoe al geblokkeerd wordt door de vraag of ik van mijzelf kan houden. En kan je een prettig leven hebben zonder zelfliefde?
Liefde vs Waarde
Eerst maar even het woord zelfliefde. Voor mij blijft hier altijd een zweem van zweverigheid omheen hangen. Toch zijn de aspecten die erbij horen een belangrijke basis om je goed te voelen en niet afhankelijk te zijn. Je hebt anderen of middelen niet nodig voor bevestiging, troost of waardering. Natuurlijk is het fijn om ervaringen te delen en gezien te worden door een ander. Maar door bewust te zijn van wat jij wilt en belangrijk vindt wordt de relatie evenwichtiger en gelijkwaardiger. Het woord eigenwaarde vind ik beter passen en waarden zijn beter onder woorden te brengen dan liefde. Op het moment dat je niet de meest positieve mindset hebt is het moeilijk om liefde te voelen, laat staan zelfliefde. Je geeft je snel op je kop en dat stemmetje in je hoofd is dan erg negatief. Een gevoel van eigenwaarde is iets dat wat makkelijker is op te roepen om stil te staan bij wat jouw waardes zijn. Daardoor is het ook makkelijker (maar niet eenvoudig) om het negatieve gevoel te koppelen aan je waarden. Waarschijnlijk zijn deze namelijk in het gedrang gekomen.
Eigenwaarde
Voor ik verder schrijf over eigenwaarde, eerst nog even dit. Voel jij zelfliefde dan is dat helemaal geweldig natuurlijk. Waarschijnlijk lees je deze blog dan ook niet. Koester het gevoel en wat het je brengt. Ik beweer niet dat het niet bestaat, laat daar duidelijkheid over zijn. Eigenwaarde helpt je bij zelfontwikkeling. Niet alleen het accepteren van jezelf maar ook om te waarderen waar jouw kwaliteiten liggen en het respecteren van jouw grenzen.
Wie ben ik?
De eerste stap naar eigenwaarde is zelfbewustzijn. Sta stil bij wat voor jou belangrijk is. Ontdek je sterke punten, je passies en jouw waarden. Lees mijn blog over waarde. Wat maakt jou blij en waar krijg je energie van. Door hier meer zicht en gevoel bij te krijgen ontwikkel je meer zelf waarde.
Op het moment dat je ervoor kiest om bepaalde kanten van jezelf te ontkennen of te negeren kan dit een negatief effect hebben op je eigenwaarde. Het onderzoeken van wat voor jou belangrijk is, is een proces dat altijd doorgaat. Door nieuwe ervaringen kom je steeds opnieuw op een punt dat jij jezelf kan afvragen;” hoe is dit voor mij? Het zou fijn zijn wanneer we allemaal bestaan uit mooie kanten. De werkelijkheid is dat iedereen ook een minder mooie kant heeft. Ook door deze te (h)erkennen zal het helpen bij het vinden van je eigenwaarde. Het is best confronterend om deze kant het hoofd te bieden.
Wees aardig
Wat ik veel hoor in gesprekken, is dat iemand tegen anderen veel aardiger en meer vergevingsgezind is. De reden die ik vaak krijg is bij het (ver)oordelen van je zelf eerlijker is en dat men de lat voor zichzelf hoger ligt dan voor een ander. Het is makkelijk om je goed over jezelf te voelen, maar wanneer het meer tegenzit is het lastig om afstand te nemen van het negatieve gevoel en met compassie te kijken naar jezelf en de situatie. Wat zou je tegen je beste vriend zeggen? Het is niet erg om kritisch te kijken maar afbreken en neerhalen is nooit nodig. Gaat het niet goed, wat kan je de volgende keer beter doen? Wees aardig voor jezelf, gun jezelf wat. Door je zelf iets te gunnen bijvoorbeeld als je graag leest een leesmoment, zonder de hele tijd te denken wat je eigenlijk moet doen. Of wanneer je graag in bad gaat, koop die lekkere badolie en geniet ervan.
Instagrammable
Wie wil nu niet het perfecte leven. De posts en reels lijken het beste van alles. Hoewel je wel weet dat het een gefilterd beeld geeft voelt dat niet zo. Door alle posts en verhalen samen te voegen tot één levensdoel of beeld krijg je een heel vertroebeld beeld. Het leven is niet altijd feest en ballonnen. Door met compassie oog te hebben voor je fouten en mislukkingen kan je alleen maar leren en groeien. Vallen en opstaan, door schade en schande, je weet wel. Door dit te accepteren creëer je meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk kan dit alleen wanneer het stemmetje in je hoofd je deze miskleunen gunt en je daar niet volledig op afbrandt. Bij zulke momenten is het nog belangrijker dat je aardig bent voor jezelf.
Ikke
Door te weten wat voor jou belangrijk is en wat je grenzen zijn, kan je beter voor jezelf te zorgen. Stel jezelf voorop en ga uit van jouw waardes en grenzen. Op het moment dat je te veel leeft naar de mening en de wensen van anderen zal dit alleen meer energie kosten en je zal je niet prettig voelen bij de situatie. Door jouw grenzen aan te geven en wat voor jou belangrijk is zal het ook voor een ander makkelijker zijn om daarop te acteren. In een gezonde relatie zal niemand bewust over de grens van een ander gaan of iemand opzettelijk kwetsen. Maar een ander kan niet in je hoofd kijken en weet dus niet zonder uitleg wat voor jou belangrijk is. Luister naar jezelf en waar je behoefte aan hebt en handel daarnaar. “En dat irritante stemmetje dan?” Vraag je je misschien af: “Die zegt allerlei lullige dingen, als ik daar naar luister zit ik nog dieper in de put. Dat klopt, tenzij je weet dat dit maar gedachten zijn en niet per se de waarheid. Deze gedachten krijg je nooit onder controle, hoe om te gaan met deze gedachten is een ander verhaal. Daar heb ik een andere blog aan geweid.
Egoïstisch
Nu hoor ik je al denken. Mijzelf vooropstellen, uhuh, lekker egoïstisch. Laat ik die ballon van ontwijking meteen doorprikken. En met ontwijking bedoel ik dat die gedachten een goede voedingsbodem zijn om niet aan de slag met je zelf te gaan. Je ontwijkt daarmee om zonder oordeel beter naar jezelf te kijken. Je zou toch eens iets positiefs aan jezelf vinden of waar je goed in bent, dan stort het kaartenhuis van niet goed genoeg of onzekerheid toch mooi in. Het is best veilig zo om jezelf niet hoog te achten dan hoef je er ook niet naar te leven, lekker comfortabel.
En wanneer je deze blog helemaal hebt gelezen, dan ben ik er vrij zeker van dat je niet uiteen zal vallen in egoïsme of narcisme. Dat ligt zo ver van jou verwijdert. Even een klein testje. Een vriend belt op om naar een feest te gaan, terwijl jij je net in je joggingbroek op de bank hebt geïnstalleerd en je helemaal hebt verheugd op een avondje filmpje kijken. Wat zeg je en wat is je gevoel daarna? Of wanneer jij gaat naar een feest en een vriend blijft liever thuis.?Dat geeft hij/zij aan maar jij staat erop om samen te gaan. Je hebt immers geen zin om alleen te gaan.
Eigenwaarde is eigenlijk het fundament van wie jij bent en wat helpt bij een waardevol leven.
Wat gun jij jezelf als cadeautje vandaag?
Zelfzucht en zelfliefde zijn in het geheel niet identiek, maar zijn tegengesteld aan elkaar
- Erich Fromm