Scheiden doet lijden
Het is altijd moeilijk om afscheid te nemen. En dat hoeft helemaal niet iets groots te zijn zoals het overlijden van iemand of een huisdier, of het opbreken van een relatie. Ik kan het zelfs jammer vinden om afstand te doen van mijn lievelingstrui. Ook al weet je soms dat iets beter voor je is of dat je het eigenlijk wel anders wilt, het is niet altijd leuk en soms gewoon pijnlijk om ergens afstand van te doen. Dat geldt ook voor veranderingen. Om maar meteen een positieve noot te zetten; je hele leven is een aaneenschakeling afstand doen en afscheid nemen.
Oud
Het is altijd lastig om gewoontes achter je te laten. Ook het afscheid nemen van vertrouwde routines en overtuigingen gaat niet altijd even gemakkelijk. De eerste stap is dan ook om toe te geven dat de huidige situatie niet de ideale is of dat je andere dromen of verlangens hebt. Zeker wanneer je veel stress ervaart dan is het nog moeilijker om het vertrouwde en bekende los te laten, om dat in te ruilen voor iets wat je niet kent en waarvan het eindresultaat ook niet vaststaat. Ook al weet je dat het beter zou zijn wanneer je het wel anders zou gaan doen.
Een simpel voorbeeld is hoe jij je voelt na een avondje doorzakken. Ondanks je weet hoe het voelt om met een kater wakker worden, weerhoudt het je niet om de avond ervoor flink door te zakken. Daar kan je veel excuses voor verzinnen maar de bottom-line is dat je de avond ervoor de verkeerde keuze hebt gemaakt en nu met een kater zit.
Veranderen
Het blijkt dat wij, als mens, het erg lastig vinden om de voordelen op langere termijn als richtlijn te houden. We weten vaak wel wat op langere termijn goed voor ons is maar doen vaak het tegenovergestelde. We gaan dus sneller voor de korte termijn beloning dan voor de lange. Dat komt omdat ons brein eigenlijk een lui orgaan is. Waarom veranderen als het zo ook gaat? Je weet dat sporten op de lange termijn goed voor je is maar op de korte termijn is een avondje Netflixen als het regent net even wat aantrekkelijker. Komt er ook nog bij dat we, ook ingebakken, er alles aan doen om ongemak, verlies en pijn te vermijden. En wanneer je iets nieuws leert gaat dat moeite kosten. Toen je als kind leerde fietsen ben je waarschijnlijk ook meer dan eens gevallen. Leren is vallen en opstaan, om maar eens een open deur in te trappen. Maar toch is het waar. In de gesprekken die ik heb zeggen mensen vaak; Ik weet het wel maar waarom lukt het dan niet.
Nieuw
Leuk allemaal, de wetenschap dat we eigenlijk moeilijk kunnen veranderen, maar hoe dan verder? En laten we eerlijk zijn, wanneer het zo makkelijk was dan had jij toch ook al lang die andere baan of dat goddelijke figuur.
De eerste stap is erkennen dat het niet makkelijk is en accepteren dat het moeite gaat kosten. Maar ook accepteren dat het kan mislukken en dat je het dan op een andere manier probeert. De enige manier om vooruit te komen is om te leren het oude los te laten. Er gaat niets veranderen wanneer je hetzelfde blijft doen.
Het volgende wat helpt om je doelen te bereiken is om de doelen in stukjes te hakken. Wanneer je de stappen wat kleiner maakt is het minder spannend en overzichtelijk. Je kan sneller bijsturen als je van je doel afraakt. Je kan mensen in jouw omgeving vertellen wat je plannen zijn. Zij kunnen je helpen door je aan te moedigen of, wat vaker zo is, je niet in je oude patroon laten terugvallen. Daar komt bovenop dat wanneer je je dromen of doelen hebt uitgesproken ze ook meer “echt” zijn en je waarschijnlijk toch ook wat sociale druk voelt om het te doen slagen.
Wees niet al te streng voor jezelf, soms mislukken dingen gewoon en daar hoef je je niet voor te schamen en zeker jezelf niet voor op je kop te geven. Met een beetje zelfcompassie haal je de verbetenheid en het moeten uit je doel.
Maar uiteindelijk het aller, allerbelangrijkste heb plezier in wat je doet. Hoe klein of hoe groot ook. Als je er niets aan vindt zal de motivatie niet vanzelf komen. Leuke dingen hou je nu eenmaal beter vol dan wanneer je het niet leuk vindt.
Dus zoek het plezier op en het scheiden wordt leiden (geen typo)
Er zijn twee oorzaken van lijden: iets willen wat er niet is of iets niet willen wat er wel is
- Boeddha